Telefoon: 0314 - 39 00 62 | E-mail: info@spellenwinkeldebetovering.nl

Ligretto


Graag bij opmerkingen welk kleur doosje je wil: Rood, blauw of groen

12,99

Op voorraad

Beschrijving

Als je het doosje voor het eerst openmaakt, zie je vier stapeltjes kaarten. Een rood, groen, blauw en rood stapeltje, met op die felgekleurde kant een cijfer van 1 tot en met 10. Maar om die cijfers gaat het nog even niet. Op de andere kant van het kaartje zie je een symbool staan, ieder in een andere kleur. Ook hier zijn vier verschillende varianten te ontwaren. Wat opvalt is dat deze symbolen kriskras door de net uitgepakte stapeltjes zitten. Pak de vier stapeltjes uit, en sorteer de kaarten naar de achterkant. De felgekleurde kanten komen inderdaad helemaal door elkaar te zitten. Geeft niets.

Dan begint het spel. Iedere speler kiest een symbool naar keuze. Neem tien kaarten van de stapel af, en leg deze met de felgekleurde kant naar boven. Daarna leg je drie kaarten open voor je neer, naast het stapeltje van tien (Ligretto genaamd). Speel je het spel met z’n tweeën, dan leg je niet drie, maar vijf kaarten voor je neer.

Dan heb je nog een flinke stapel kaarten over. Die neem je in je linkerhand. Van deze stapel neem je steeds drie kaarten, die je omkeert op een nieuwe stapel. De bovenste kaart mag je gebruiken. Waarvoor, vraag je je af? Dat zal ik je vertellen.

Het is de bedoeling dat je stapeltjes maakt van 1 tot 10. Op kleur. Dat is niet al te moeilijk, nietwaar? Dat klopt. Hartstikke makkelijk! Maar: het moet op volgorde. En iedereen mag van dezelfde stapels gebruik maken! Dat verandert de zaak. Het is snel, sneller, snelst handelen. Het belangrijkste doel is dat je het Ligretto-stapeltje leegmaakt. Is die stapel weg, dan is deze ronde afgelopen. Je maakt hem leeg door er kaarten van op de stapeltjes te leggen, maar ook om lege plekken op te vullen die in het rijtje van drie (of vijf) opengelegde kaarten ontstaan.

Is het spel afgelopen, dan ga je tellen. Draai alle kaarten om, en sorteer ze op symbool. Iedere kaart is één punt waard. Iedere kaart die je tegenspelers nog in zijn Ligretto-stapel hebben liggen, kosten twee strafpunten. Wie is het eerst bij de 99 punten?

Als je in de winkel gaat zoeken naar Ligretto, zul je zien dat er ook andere kleuren doosjes zijn. Het spel is gelijk, maar de plaatjes en kleuren op de kaartjes verschillen. Je kunt deze rode variant combineren met de blauwe en groene. Zo kun je zelfs met z’n twaalven spelen!

 

Zie hieronder online engelstalige speluitleg:

http://youtu.be/YRSnxgzIX0Q