Telefoon: 0314 - 39 00 62 | E-mail: info@spellenwinkeldebetovering.nl

Onderwijs: Waarom spellen in het onderwijs?

Leuk 

De eerste en belangrijkste reden om gebruik te maken van spellen in het onderwijs is omdat ze leuk zijn! Spellen kunnen ingezet worden om op een leuke en gezellige manier verloren momenten op te vullen, of er kan bewust tijd voor vrijgemaakt worden om een gezellige sfeer te creëren. Daarnaast biedt het gebruik van spellen nog meer mogelijkheden.

Gedrag 

In een spelsituatie reageren kinderen (en ook volwassenen overigens) vaak ongeremder. Het primaire gedrag kan worden geobserveerd. Kinderpsychologen maken ook veelvuldig gebruik van spelvormen om een gesprek wat makkelijker op gang te krijgen.

Samenwerking 

Er is een groeiend aanbod aan samenwerkingsspellen. Dergelijke spellen vragen een bijdrage van iedere speler, van een onderlinge concurrentiestrijd is geen sprake. Teleurstelling over verlies is ook minder omdat de hele groep verliest…of natuurlijk wint!

Voorbeelden samenwerkingsspellen

 • Boomgaardje
 • Zonnespellen
 • Het verboden eiland

Prikkeling 

Er zijn ook heel veel 1-persoonsspellen waarin de speler stapsgewijs zijn vaardigheden vergroot, door steeds een level verder te komen. Vaak worden deze spellen aangeduid als ideaal voor de slimmere kinderen. Daar vinden ze inderdaad gretig aftrek, alleen houdt het daar niet op. Juist ook iets achterblijvende of gemiddelde kinderen kunnen gebaat zijn te leren in een spelomgeving. In hun eigen tempo en op hun eigen niveau, zodat ze voortdurend gemotiveerd blijven. Dergelijke spellen beslaan vaak een enorme niveaureikwijdte zodat dit in praktijk ook écht haalbaar blijkt.

Voorbeelden

 • Smartgames (IQ puzzler,  Roodkapje, Castle Logix)
 • Thinkfun (Rush Hour, Gravity Maze, Laser Maze)

Educatieve Spellen 

Binnen de educatieve spellen word vaak leerstof aangeboden op een speelse manier. Ook hier om de motivatie van de leerling op peil te houden terwijl deze zich door –anders wellicht saaie- stof heen worstelt.

Voorbeelden

 • Malle Getallen
 • Draaitaal
 • Landen van Europa
 • Masker van Amon Ra

Niet educatieve spellen die dit stiekem wel zijn! 

OK, we geven het eerlijk toe, heel soms kunnen de puur educatieve spellen bij sommige kinderen ook hun aantrekkingskracht verliezen. Bedenk dan bijna alle spellen op vaardigheden gebaseerd zijn die we ze in het onderwijs bij willen brengen.

 • Regenwormen (om goed optellen te leren)
 • Alias (woordenschat is van levensbelang, maar ga hier ook nog creatief mee om en de overwinning lonkt!)
 • Dier op dier, Speed cups (voor de motoriek)

Gamification

Naast de bestaande gerichte educatieve spellen, kun je als creatieve docent natuurlijk ook zelf aan de slag. Veel leerstof kan zich met een leuke twist prima voor een spel lenen. En veel spellen lenen zich met een leuke twist prima voor leerstof. Je hoeft niet helemaal zelf het wiel uit te vinden.

Voorbeelden

 • Jungle speed synoniemen (niet op zoek naar twee gelijke plaatjes, maar naar twee woorden die hetzelfde betekenen)
 • Woordjes BINGO (Leerlingen hebben op hun kaart Engelse woorden staan, terwijl de docent deze in het nederlands)

Workshops

Om meer inzicht te geven in alle spellen die er zijn, geven wij ook workshops in de winkel of op locatie. U krijgt dan samen met uw collega’s uitleg over de diverse spellen die er zijn en kunt deze dan ook gelijk uitproberen. Zo kunt u zelf bepalen wat voor spellen u geschikt vindt voor uw doelgroep.

Voor nadere informatie neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.

Uiteraard bent u ook altijd welkom bij ons in de winkel voor vrijblijvend advies. Mocht u uitgebreid advies willen, dan is het handig om even van te voren bellen om een afspraak te maken, zodat we u goed te woord kunnen staan.