Telefoon: 0314 - 39 00 62 | E-mail: info@spellenwinkeldebetovering.nl

Blokus


Zeer strategisch, van korte duur en met simpele spelregels!

42,99

Uitverkocht

Beschrijving

Het doel is vrij duidelijk: elke speler probeert zoveel mogelijk van zijn speelstenen op het speelbord te plaatsen en probeert zijn tegenstanders te beletten om dit te doen. Wie op het einde van het spel de meeste stenen kon plaatsen, wint het spel.

Het speelveld bestaat uit 20×20 vierkantjes. Elke speler beschikt over een set van 21 speelstenen die alle mogelijke combinaties geven die je kan maken met 1 tot 5 aansluitende vierkantjes (1 monomino, 1 domino, 2 triomino’s, 5 quatromino’s en tenslotte de beroemde 12 pentomino’s). Alhoewel de uitvoering in plastic is, nodigt dit materiaal uit om te spelen. Alle speelstenen blijven heel goed vastliggen in het raster van het speelbord.

Elke partij wordt met z’n vieren gespeeld. Bij 3 spelers doet één neutraal kleur mee dat om beurt door de drie andere spelers gebruikt wordt. Bij 2 spelers gebruiken beiden twee kleuren.

De spelregels zijn heel eenvoudig. De eerste speelsteen moet in een hoek geplaatst worden. Daarna moet elke speler er voor zorgen dat zijn volgende speelsteen met minstens één hoek grenst aan een reeds geplaatste steen van zijn eigen kleur. Eigen stenen mogen nooit met een zijde aan elkaar grenzen, maar mogen wel met een zijde grenzen aan stenen van de medespelers. Dat is het. Lijkt vrij simpel, tot de partij zo’n vier ronden ver is. Je moet steeds heel belangrijke keuzes maken. Speel ik eerst mijn grootste stenen? Maak ik een soort trap naar het midden van het speelbord? Hoe verhinder ik mijn buur om mijn gebied in te komen? Kan ik via een hoekverbinding toch nog binnendringen in het afgeschermde gebied van iemand anders? Spaar ik mijn kleinere speelstukken om later strategische plaatsen te bezetten? Hoe vermijd ik mijn tegenstanders om gebied van mij af te pakken? Enz.

Zodra niemand nog speelstenen kan plaatsen, eindigt de partij. Elk vierkantje van je overgebleven speelstenen telt nu als 1 minpunt. Wie als laatste speelsteen zijn los vierkantje (monomino) heeft geplaatst, krijgt 5 pluspunten. In het zeldzame geval dat iemand alle 21 speelstenen kon plaatsen, verdient die spelers 15 pluspunten. Wie nu de meeste punten bezit, wint de partij.

Blokus is een verbazend goed abstract leg-spel vanaf twee spelers. De spelregels zijn uiterst eenvoudig. Een partij speelt heel vlot, kent heel interessante beslissingsmomenten en voelt heel interactief aan. De geluksfactor is totaal afwezig.

Zie hieronder engelstalige speluitleg: