Telefoon: 0314 - 39 00 62 | E-mail: info@spellenwinkeldebetovering.nl

Abalone


Door middel van het tactisch verplaatsen van je eigen kogels, 6 kogels van je tegenstander van het bord afdrukken.

32,99

Uitverkocht

Beschrijving

Abalone is een tactisch bordspel voor 2 spelers. Het zeskantige bord dat wordt gebruikt heeft in totaal 61 vakjes, met 5 vakjes langs elke zijde. De overige 31 vakjes zijn zo verdeeld dat ze rijen tussen de vakjes op de randen vormen. In het spel zijn 14 zwarte en 14 witte metalen balletjes (kogels). De spelers loten of kiezen wie de zwarte en wie de witte speler is. Zwart begint. Het doel van het spel is 6 kogels van de tegenstander van het bord te duwen met de eigen kogels.

Het spel begint met een beginopstelling. Meestal is dit de standaardopstelling, maar op toernooien en door gevorderde spelers wordt ook gebruik gemaakt van één van de tientallen alternatieve beginopstellingen.

Toegestane zetten
Men mag per beurt 1, 2 of 3 aaneengesloten kogels één vakje verplaatsen. Dat mag zowel rechtuit (de kogels bewegen ‘als een trein met wagons’) als zijdelings (de kogels bewegen elk een vakje zijwaarts, wat telt als één beweging).

Het duwen van de tegenstander
Men mag de kogels van de tegenstander een duw geven bij het rechtuit verplaatsen, maar alleen als het aantal kogels waarmee men duwt minstens 1 hoger is dan de hoeveelheid kogels die men duwt (afbeelding rechts). Men mag dus met 2 eigen kogels 1 vijandelijke kogel duwen, en met 3 eigen kogels mag men 1 of 2 vijandelijke kogels duwen. Men kan een vijandelijke kogel niet duwen als in de richting waarin men deze wil duwen een eigen kogel achter de vijandelijke ligt.

Door een kogel van de tegenstander over de rand te duwen plaatst men deze buiten het bord en doet de kogel niet meer mee. De speler die op die manier als eerste zes kogels van de opponent van het bord heeft geduwd, is deze de winnaar.