Telefoon: 0314 - 39 00 62 | E-mail: info@spellenwinkeldebetovering.nl

Dixit Odyssey


Een woord, een zin, uitbeelden… Welk van de 5 kaarten was van de actieve speler?

34,99

Op voorraad

Beschrijving

Dixit maar nu met een ander thema en tot en met 12 spelers te spelen. Odyssey is te gebruiken als zelfstandig spel, maar ook als uitbreiding voor Dixit.

In het spel Dixit proberen spelers eigen geïllustreerde kaarten te koppelen aan de omschrijving van de actieve speler zodat hun kaart achteraf door de groep geselecteerd wordt. Elke tekening roept verschillende gevoelens op en kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. En daar draait het om in dit spel.

Elke speler krijgt 6 kaarten in de hand. De startspeler kiest er eentje in het geheim uit en legt die verdekt op tafel. Hierbij vertelt hij zijn medespelers iets over deze kaart. Dat kan door één woord, een volledige zin of zelfs een referentie naar een boek of film. Je creativiteit bepaalt wat je zegt.
Maar, als je een omschrijving uitkiest die te makkelijk is, zal die straks door alle medespelers geraden worden. Ook een te moeilijke of te abstracte beschrijving van je kaart leidt tot moeilijkheden.

Alle andere medespelers moeten ook in het geheim een kaart uitkiezen die volgens hen past bij de zopas uitgesproken omschrijving. Als de actieve speler b.v. een kaart selecteert met de uitdrukking “dagdromen” dan zoekt iedereen een kaart uit zijn hand die ook wel bij die omschrijving past. Het kan best zijn dat een medespelers toevallig een betere kaart in zijn hand heeft dan de speler aan beurt.

Alle geselecteerde kaarten gaan gedekt naar de verteller die ze daarna open in een rijtje legt naast elkaar. Nu wordt het spannend. De medespelers moeten nu onderzoeken welke kaart van de actieve speler was.

De kaarten zijn prachtig geïllustreerd. Hier krijgt de ontwerper (Marie Cardouat) alle lof.
Dixit is een aanrader. En niet enkel als tussendoortje. Ook in het onderwijs (taal, sociale vaardigheden, muzische creativiteit…) mag dit spel zijn plaats opeisen.

Dixit (aantonende wijs V.T.T. derde persoon enkelvoud, “heeft gezegd”), was in 2008 Spel van het Jaar in Frankrijk en lijkt nu de rest van Europa te veroveren. Terecht.
In 2010 heeft Dixit “Spiel des Jahres” gewonnen.

Zie hieronder online speluitleg: