Description
Om het spel te starten draai je alle klepjes rechtop. Wie aan de beurt komt, gooit twee dobbelstenen. De speler telt de ogen van de dobbelstenen en mag hierna klepjes sluiten. Als er een 5 en een 3 wordt gegooid (in totaal 8), mag de speler het klepje met nummer 8 sluiten, maar kan evengoed ook de klepjes 1 en 7, 2 en 6 of 3 en 5 sluiten. De speler mag elk aantal klepjes sluiten, als de som van de nummers op de klepjes overeenkomt met het totaal aantal ogen van de gegooide dobbelstenen. Nadat de speler genoeg klepjes heeft gesloten, gooit hij of zij nog een keer. Nu mag de speler weer een aantal klepjes sluiten. Indien er echt geen combinatie kan gevonden worden, eindigt zijn speelbeurt en wordt de som gemaakt van de nog rechtopstaande klepjes. Dit zijn minpunten. Mocht de speler het voor elkaar krijgen om alle klepjes te sluiten, dan heeft deze “Shut The Box!” en wint automatisch het spel.
Na een vooraf afgesproken aantal ronden wordt gekeken wie het minst aantal punten gescoord heeft. Deze speler wint het spel!
Shut The Box is zowel een geluks- als strategiespel. Het gelukselement komt natuurlijk voort uit het gebruik van dobbelstenen. Het strategische aspect zit in de keuze van welke klepjes gesloten moeten worden.
Er zijn veel verschillende variant op de standaard regels van Shut The Box. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
“2 to go” – De standaard regels, maar nummer 2 moet in de eerste ronde worden gesloten. Gooi je 4, dan verlies je.
“3 to go” – Hetzelfde als “2 to go”, maar nu moet nummer 3 gesloten worden in de eerste ronde.
“3 down extreme” – Aan het begin van het spel zijn de nummers 1 t/m 3 al gesloten. Dit zal het spel een stuk lastiger maken.
“Lucky number 7” – Alleen nummer 7 is niet gesloten. Degene die 7 gooit, wint.
“Unlucky number 7” – De standaard regels. Als 7 wordt gegooid, stopt het spel.
“Digital” – De minpunten, die aan het einde worden berekend, worden nu van links naar rechts opgeschreven. Stel dat nummer 1, 2 en 5 nog niet gesloten zijn, dan krijgt de speler 125 minpunten.