Telefoon: 0314 - 39 00 62 | E-mail: info@spellenwinkeldebetovering.nl

Legenden van Andor


Spannend coöperatief bordspel. Kruip in de huid van een tovenaar, dwerg, boogschutter of krijger en verdedig het fantasieland Andor tegen allerlei monsters en een oeroude draak.

44,99

Uitverkocht

Beschrijving

Het spel bevat 5 verschillende legenden, die je stap voor stap langs de spelregels en door het verhaal leiden. Een speciale bijlage en grote legendekaarten zorgen dat je binnen no-time kunt spelen. De vele verschillende monsters, het dubbelzijdig bedrukte speelbord en de variabele spelopbouw zorgen ervoor dat geen avontuur hetzelfde is!

Iedere speler kiest de mannelijke of vrouwelijke versie van één van de genoemde helden van Andor. Ieder karakter heeft unieke eigenschappen, die tijdens het spel van pas komen. Omdat de spelers gezamenlijk winnen of verliezen, mogen ze over alles wat op hun pad komt, overleggen. En vaak moeten ze samen het gevecht tegen gevaarlijke monsters aangaan. Daarvoor hebben ze de beschikking over een aantal dobbelstenen en verschillende voorwerpen, die extra gevechtsvoordelen geven. Per dag heeft iedere held 7 uur (en eventueel 3 uren extra) de tijd om zijn opdrachten uit te voeren.

We gaan hier niet verklappen wie of wat je allemaal tegenkomt in Andor. Beleef het zelf!

Dit artikel is verschenen in het NRC Handelsblad van donderdag 14 november 2013 op pagina 20:

Het zegt veel over het menselijk brein dat de meeste mensen nieuwe spelletjes vooral leren van iemand die de spelregels al kent. Zonder mondelinge toelichting vormt het begrijpen van nieuwe spelregels een groot obstakel. Doorlezen van een spelregelboekje valt niet mee; je wilt spelen maar het is studie. Soms ontdek je pas bij de vierde keer spelen dat je al die tijd een stomme vergissing hebt gemaakt. „We vonden het al zo raar!”

Spelregelstudie is een bekend probleem. Veel spellenfabrikanten zetten nu ook uitlegvideo’s op YouTube. Dat helpt iets. Maar nog altijd moet je óók die spelregels doorspitten.

Maar nu is er goed nieuws. In het (echt leuke) nieuwe spel De Legenden van Andor is het spelregelstudieprobleem opgelost. Een wonder!

In Andor is radicaal doorgevoerd wat je bij andere spellen al af en toe zag: er wordt een iets simpelere variant van het spel beschreven om mee te beginnen. Wie de overvolle Andor-doos opendoet schrikt: krijgers, tovenaars, heksen, schilddwergen, mistfiches, uitrustingsvoorwerpen (bogen, valken, toverdranken, helmen), skrallen, wardraks, edelstenen, zilveren en gouden gebeurteniskaarten, prins Thorald, een draak en zelfs een losse toren. En een speelbord dat je aan twee kanten kan bespelen. Oei.

Maar nee. Het spel wordt in kleine stappen opgebouwd. In de eerste legende speel je een eenvoudig introductiespel, dat toch spannend is. Het geniale is: de details van de spelregels worden pas tijdens het spel duidelijk gemaakt: op bepaalde momenten leest een van de spelers een kaart met nieuwe relevante spelregels voor. ‘Direct van start’ heet deze aanpak. Zonder studie word je zo langzaam een complex spel binnengetrokken. En iedere keer dat je het spel speelt kan je hogerop: telkens nieuwe elementen. Als in een tv-serie waarin pas gaandeweg alle figuren opduiken.

Het spel zelf komt erop neer dat je door een soort tovergebied trekt en samen vecht tegen monsters. En net als in computergames kun je onderweg steeds meer krachten en levens winnen. Gezellig samen de monsters uitroeien. Dood jij die skrall? Dan ga ik nu even mijn wilskracht verhogen.

Zie hieronder online speluitleg: